Omgeving & Activiteiten

Veel informatie over de omgeving en activiteiten kunt u vinden op de website van het toeristenbureau Office de Tourisme du Tournugeois: http://www.tournugeois.fr

Zwemmen

Op circa 20 minuten rijden vanaf Tournus ligt het meer bij Laives; "Lac du Laives". Een prachtig zwem- en vismeer met een strandje en een strandpaviljoen. Ook kunt u er waterfietsen of een kano huren. De auto parkeert u op nog geen 20 meter van de waterkant! Tournus heeft een openbaar zwembad. Verder in de plaatsen Chalon sur Saône, Mâcon ( hoge duikplanken zie foto) , en Cluny. Let op: in verband met de hygiëne zijn losse lange haren en het dragen van bijvoorbeeld shorts in het zwembad in Frankrijk niet toegestaan! Dus allen strakke goed sluitende zwemkleding en zonodig een badmuts.

Vissen

Op 2 km afstand is een forrellenvijver waar u in een rustgevende omgeving uw viskunst kunt beproeven. De Franse wateren staan bekend om hun visrijkdom. De Saône die langs Tournus stroomt bevat onder meer karpers en meervallen. Visvergunning is verkrijgbaar bij Gamm vert, nabij het station van Tournus. 

Geocaching

Geocaching is een moderne "schatzoektocht" waar je met een GPS op zoek gaat naar een verborgen schat (cache). In de nabije omgeving van La Montagne zijn tientallen van deze schatten verstopt. Het is een spannend avontuur om deze te vinden en een berichtje in het logboek van de cache achter te laten. Start je zoektocht bij ons en ga op zoek naar de cache “Bellevue de Tournus" GC 389QFQ

Kijk hier voor ca 1500 caches in de buurt van Tournus!

Attracties

Er zijn verscheidende attractieparken en themaparken in de omgeving. Bijvoorbeeld: een dierentuin, kinderattracties en waterglijbaan op 40 minuten afstand. Zie www.touroparc.com Het avonturen en bospark:www.acrogivry.com nabij Chalon sur Saône. Denk aan reserveren! of het labyrint en natuurpark www.divertiparc.com op ruim 1 uur rijden afstand. Liever avontuur? ga naar www.parcdescombes.com voor waterglijbaan, rodelbaan, indianendorp etc.

Op ca een half uur rijden van Tournus ligt het dorpje Taizé, internationaal bekend om zijn grote aantrekkingskracht op jong en oud die zich richten op de vraag wat is de zin van het leven?

Wijnproeven

Op een steenworp van het huis zijn de wijngaarden. Iedere maand kleuren deze anders. De vier druivenrassen die men hier tegenkomt zijn: pinot noir, gamay ( rood) en chardonnay en aligoté (wit). In de 1e of 2e week van september vindt in de regel de wijnooogst plaats, zowel handmatig als machinaal.

Ten noorden van ons liggen de bekende wijngebieden van de Chalonnais en de Côte d'Or ( Côte de Beaune en Côte de Nuits). Ten zuiden/westen van ons liggen de wijngaarden van de Mâconnais en Beaujolais. Bekende namen van chateaux/wijngaarden en gemeentes in de omgeving zijn: Chablis, Rully, Givry, Montagny, Gamay, Mâcon, Chardonnay, Pouilly-Fuissé en Fleuri.

Het bezoeken van de vele caves in de omgeving is een aangename bezigheid. De Route des grands vins de Bourgogne leidt u door de mooiste wijngaarden en langs vele mooie wijnhuizen. Er zijn twaalf routes uitgestippeld langs vele bezienswaardigheden, door 68 dorpen met in totaal 100 wijnhuizen. In Tournus is een prachtig bezoekerscentrum waar u alles te weten kunt komen over de wijnbouw, het vinificatieproces, de druivenrassen, de invloed van de grondsoort op de smaak etc. U kunt er niet alleen ruiken, keuren en proeven, maar ook een aankoop doen uit de vele honderden wijnsoorten die te koop aangeboden worden. Informeert u bij ons naar de speciale kortingsbonnen.

Markten

Bijna elk weekend is er wel ergens een rommelmarkt (brocante, vide greniers) in de regio. Via de site http://vide-greniers.org/  weet u binnen enkele seconden: welke markten, op welke tijdstippen, waar zijn in onze regio.

Ook de "gewone" weekmarkten zijn de moeite van een bezoekje waard. Verse streekproducten, zoals ontelbare soorten kaas en worst en groente en fruit van het seizoen ontbreken op geen enkele markt. Op zaterdagmorgen zijn er heel gezellige markten in Tournus Macon en Cluny. Zie verder op http://www.marches-de-saone-et-loire.com

  • - in Beaune: woensdag- en zaterdagochtend, onder de hallen tegenover het beroemde Hôtel-Dieu.
  • - in Chalon-sur-Saône: op vrijdag- en zondagochtend, op het plein Place Saint-Vincent voor de kathedraal, met veel producenten uit de aangrenzende Bresse.
  • - in Sennecy-le-grand: op vrijdagochtend op het dorpsplein.
  • - in Dijon: dinsdag, vrijdag en zaterdag, onder en bij de prachtige metalen architectuur van de Halles de la Place du Marché (omringd door talrijke bistro's en restaurants).
  • - in Mâcon: van dinsdag tot zaterdagochtend, op de pittoreske Place aux Herbes, omzoomd met het bekende Maison de Bois, een opmerkelijk vakwerkhuis uit de renaissance.
  • - in Nevers: zaterdag, Place Carnot en Parc Roger Salengro.
  • - in Sens: maandag de hele dag, vrijdag- en zaterdagochtend, onder de hallen met een spectaculaire architectuur.

Vergeet de bijzondere dierenmarkt van Saint-Christophe-en-Brionnais niet, die elke woensdag plaatsvindt. Deze belangrijkste markt met runderen van het Charolais-ras maakt deel uit van de '100 sites remarquables du goût' (100 opmerkelijke plekken op het gebied van smaak) van de Conseil National des Arts Culinaires. Tijdens uw bezoek moet u zeker de 'entrecôte charolaise' proeven in een van de dorpsrestaurants.

Een andere verrassende markt in Bourgondië is die met het gevogelte van Bresse in Louhans, een van de laatste echte plattelandsmarkten. Elke maandagochtend wordt Louhans opgevrolijkt door het hanengekraai. Al de beste streekproducten vindt u hier. Het is een ontzettend smaak- en kleurrijke markt met hier en daar muziek...

Winkels en Culinair

In Frankrijk zijn, met uitzondering van de grootwinkelbedrijven, de meeste winkels en banken tussen de middag van 12.00 tot 14.00 uur gesloten, omdat de Fransen hechten aan een goede maaltijd op dat tijdstip. Om deze reden zijn veel restaurants ook tussen de middag geopend en heeft men op dat moment scherp geprijsde menu's. De Bourgogne is van oudsher een van de regio's met een befaamde gastronomie. In Tournus en verdere omgeving zijn vele gezellige restaurantjes te vinden, vaak van uitstekende kwaliteit.

Fiets/ mountain bike/ motor

La Montagne is inmiddels ontdekt door mountain bikers, lange afstandfietsers en tourmotors. Ten oosten van Tournus is het immers redelijk vlak, tenzij men nog verder gaat en de Jura opzoekt. Direct ten westen en zuiden van ons vormen de heuvels met slingerwegen en paden door bossen, weilanden en wijngaarden een afwisselend parcour voor mountainbikers en motoren.

In Bourgondië zijn meer Voies Vertes dan in welke andere Franse regio ook. Een 'Voie Verte' is een multifunctioneel, vrijliggend pad, uitsluitend voor ongemotoriseerde weggebruikers, totaal autovrij en aangelegd op oude spoorwegtrajecten, kanalen en jaagpaden. met specifieke aanpassingen voor veilig en aangenaam fietsen (hellingen van minder dan 3%, op enkele uitzonderingen na). Een véloroute kan via diverse wegsoorten lopen, bv. rustige secundaire wegen of vrijliggende fietspaden zoals de Voie verte of een aparte rijstrook voor fietsers. In ontwikkeling zijn de Voie Bleu. Dit is een fietspad wat parallel aan de rivier de Saone loopt, Deels vehard, deels onverhard. Nog niet geschikt voor wielrenners. Niet alleen fietsers kunnen de Véloroutes nemen, maar ook skaters, wandelaars en (voor wat betreft de voie verte ook de ) rolstoelgebruikers. Sommige trajecten worden ook gebruikt door personeel van Waterstaat, door lokale bewoners of door landbouwers. Vraagbij ons een kaart en ga met uw fiets of motor op pad!

Van Chalon-sur-saone naar Mâcon loopt een prachtige 65 km lange route voor skeelers, fietsers en wandelaars deels over het oude spoor, dwars door de heuvels, weilanden, dorpjes en wijngaarden. Zie:

http://www.la-bourgogne-a-velo.com/zuid-bourgondic-van-chalon-sur-saone-naar-macon--65-km---0201nl.html Deze site geeft ook informatie over fietsenverhuur.

Skiën

Op 130 km van La Montagne bevinden zich de prachtige skigebieden van de Jura/ Zwitserse alpen ( les Rousses) Voor diegene die niet dagelijks op de latten willen staan is het prima te doen om er een dagtochtje van te maken. Voor een iets vriendelijkere prijs heeft u in een iets warmer klimaat een goed onderkomen om ook in de donkere maanden even op adem te komen.

Golf

In de omgeving zijn diverse golfbanen. Voor een overzicht van de golfbanen in Bourgondië kijk op: http://en.leadingcourses.com/europe+france+burgundy-bourgogne/
Chalon: http://www.golfchalon.com/

Mâcon: www.golfmacon.com
Autun: http://golfautun.fr/